JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kartläggning: Hårdvaruplattformar är centrala i den tidiga IoT-designen

Distributören Farnell Element14 har släppt en färsk rapport om IoT-lösningar. Fokus har legat på hur konstruktörer väljer att arbeta i det tidiga skedet av konstruktionen. Det är, enligt rapporten, tydligt att hårdvaruplattformar används i allt högre grad för att snabba på utvecklingsfasen – hela hälften av de tillfrågade använder enkortsdatorer som Raspberry Pi eller BeagleBone Black.

Ingenjörer som utvecklar lösningar kring IoT använder gärna hårdvaruplattformar. Det konstaterar Farnell Element14 i en ny rapport som pekar på att hela 50 procent av konstruktörerna använder enkortsdatorer som Raspberry Pi eller BeagleBone Black, 27 procent väljer egna utvecklingsplattformar medan 19 procent nyttjar det som erbjuds av halvledartillverkare.

– Möjligheterna med IoT har växt i takt med att utvecklarna får en större tillgång till hård- och mjukvara som hjälper dem att snabbt ta sina produkter till marknaden, säger Cliff Ortmeyer, ansvarig på Premier Farnell och Farnell element14 i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på 1 042 enkätsvar från ingenjörer i Europa, Amerika och Asien-Stillahavsregionen. Undersökningen genomfördes i september till november förra året.

I undersökningen framkommer det även att 58 procent av de svarande föredrar att själva skapa en lösning hela vägen upp till molnet av säkerhetsskäl, snarare än att förlita sig på tredjepartsleverantörer.

Tydligt är att just säkerhet står överst på utvecklarnas prio-list. Hela 52 procent av de svarande pekade på vikten av säker kommunikation från IoT-enhet till moln.

Annat viktigt som framkom var behovet av gemensamma standarder och riktlinjer. Här togs bland annat upp standarder kring interoperabilitet (certifierade standarder), anslutning, öppna standarder och gemensamma sekretessregler.

Här kan du ta del av resultatet av enkätundersökningen (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)