Fransk-italienska halvledarjätten ST Microelectronics köper kiselkarbidtillverkaren Norstel i Norrköping. Prislappen är drygt 1,2 miljarder kronor.
– Förvärvet av en majoritetspost i Norstel är ytterligare ett steg för att stärka vårt ekosystem kring kiselkarbid. Det kommer att öka vår flexibilitet, förbättra yielden och kvaliteten och stärkra våra långsiktiga planer och affärer, säger ST Microelectronics vd Jean-Marc Chery i ett pressmeddelande.
Företaget köper i första steget 55 procent av Norstel, men har en option på resterande 45 procent. Om ST förvärvar hela Norstel landar priset på 137,5 miljoner dollar, som betalas kontant.
Norstel knoppades av från Linköpings universitet år 2005 då tekniken för att tillverka kiselkarbidwafers ansågs mogen för kommersiell produktion. Utvecklingen hade pågått sedan 1993, med stöd av ABB och den finska wafertillverkaren Okmetic.
Själva fabriken i Händelö strax utanför Norrköping invigdes hösten 2006. De tre riskkapitalbolagen Creandum, Eqvitec och Northzone stod tillsammans med Vinnova och Energimyndigheten för grundplåten på 200 miljoner kronor.
Kiselkarbidprocessen visade sig vara långt ifrån färdigutvecklad, mer arbete krävdes för att skivorna skulle kunna utgöra basen för dioder och transistor till bland annat kraftelektronik och rf-komponenter.
Företaget blev ett svart hål för investerarna. Sommaren 2009 försattes bolaget i rekonstruktion, men räddades av det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform som fortsatt att år efter år stoppa in mer pengar för att vidareutveckla processen. Totalt har Norstel slukat uppåt en miljard kronor sedan starten.
Den 30 december 2016 tog en kinesisk investeringsfond över ägandet men planerna på att överföra procesen till en kinesisk tvillingfabrik fick kalla handen av ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter.
Kineserna har dock fortsatt att investera i Norstel och den ursprungligen fyratumsprocessen är idag en sextumsprocess. Försäljning har trots det haft svårt att lyfta, 2017 blev den 21 miljoner kronor och 2016 liksom 2015 låg den runt 17 miljoner kronor.
Nu tar ST Microelectronics över. Vad det betyder för övriga kunder framgår inte av dagens pressmeddelande.