JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensorer ska digitalisera betongbyggande

Ett samarbetsprojekt mellan Cementa, Peab, Nordtec och Celsicom ska utveckla, testa och utvärdera nya sätt att utnyttja trådlösa sensorsystem vid betongbyggande. 

Fokus ligger på mätningar i betongkonstruktioner – både under och efter gjutning – och omgivande byggklimat. Mätdata ska automatiskt överföras från byggplatsen in i centrala datasystem som hanterar övriga processer under byggskedet.

– Genom att kombinera all data från en byggplats i ett enda system effektiviseras hela bygg- och uppföljnings­processen, skriver projektet i ett pressmeddelande.

Sensorsystemet som används heter Connect och kommer från partnern Celsicom. Det ska testas skarpt i år och nästa år på Peab-byggplatser i Göteborgsområdet. 

Nordtec Instrument är återförsäljare av Celsicom Connect-systemet och bidrar med detaljerade kunskaper inom mät- och sensorteknik.

Samarbetet är en del av FoU-projektet Uppkopplad byggplats som finansieras av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)