JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hur lönsamt är ett batterilager?

I takt med att allt fler hushåll installerar solpaneler på taken ökar intresset för batterilager. Men är de lönsamma och hur nyttjar man dem optimalt? Det ska forskningsinstitutet Rise ta reda på.

– Vi vill öka kunskapen om hur system med solel och batterier ska utformas och styras för att få en ökad lönsamhet. I slutändan handlar det om hushållsekonomi, säger Patrik Ollas som är industridoktorand på Rise i ett pressmeddelande.

Vid rätt utformning och styrning kan en kombination av lokal energiproduktion och energilagring bli en lönsam investering. Dessutom kan det minska överföringsförluster skapa trygghet vid eventuella elavbrott plus att det ger en robusthet i energiförsörjningen.

– Med prognoser för solelproduktion och elanvändning är tanken att batteriet ska kunna användas mer effektivt, dels för användaren och dels för diverse nättjänster, säger Carolina Dolff,projektledare på Rise, i pressmeddelandet.

Projektet ”Prognostisering för styrning av lokalt batterilager” pågår under 2019 och 2020. Förutom Rise deltar Uppsala Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Herrljunga Elektriska AB, TMF Trä- och Möbelföretagen och Cell Solar. Projektet finansieras av Energimyndigheten samt deltagande organisationer och företag.

Mer om projektet hittar du här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)