JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova göder nya, små och medelstora företag

Vinnova delar ut totalt 90 miljoner kronor till 43 små och medelstora företag samt 100 uppstartsföretag. Bland företagen som får finansiering går det bland annat att hitta en solcellsdriven robot, en energiskördare för IoT-nät samt en krets som mäter avstånd och riktning med ultraljud.

När Vinnova öppnar plånboken hävdar myndigheten att FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030 påverkat valet av företag som nu får medel.

Det man kan konstatera är att några har tajt släktskap med företag som funnits en längre tid länge. Ett exempel är LC-Tec Displays, vars moderbolag LC-Tech Holding i Borlänge grundades redan 1992. Dotterbolaget får nu 1,83 miljoner kronor för att utveckla ett flytande kristallbaserat gråskalefilter för glasögon med förstärkt verklighet.

Samtidigt får även rena uppstartsföretag medel. Myvox – som utvecklat en memsmatris som skickar ultraljud likt en radar och på så sätt kan mäta avstånd och riktning till ett objekt – får 1,4 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om Myvox (länk).

Andra exempel på företag som nu får en skjuts av Vinnova är Surfcleaner, som utvecklat en rörlig solcellsdriven robot för effektivt upptag och separering av miljöfarliga ämnen som flyter på vatten, och Revibe Energy som omvandlar rörelseenergin från vibrationer till el för att driva IoT-sensornät.

Vinnova lägger totalt 60 miljoner på 43 små och medelstora företag. Här är hela listan (länk).

Till detta kommer att hundra uppstartsföretag får upp till 300 000 kronor vardera för projekt tänkta att utveckla deras affärsidéer. Här är listan på projekten som Vinnova valt att finansiera (länk).

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus