JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CFX ska göra elektronikindustrin smart

Uppkopplade fabriker, Industri 4.0 och IIoT lovar alla att göra elektronikindustrin smart. Hittills har det dock saknats en standard för data till och från maskiner och processer i fabrikerna. CFX från branschorganisationen IPC ska råda bot på det.

Det har länge gått att hämta data från de pastatryckare, ytmonteringsmaskiner, lödugnar, testsystem och annan utrustning som används vid elektroniktillverkning, men de har alla haft sina egna sätt att kommunicera och leverera data.

Connected Factory Exchange, CFX, ska få alla att prata samma språk. Därmed slipper man spendera tid och resurser på att skapa översättningsprogram så att data kan nyttjas av överordnade system som används för optimering och styrning av tillverkningsprocessen.

En grupp inom IPC har arbetat med att ta fram en standard under ett par år och nu släpps den första versionen av CFX, eller IPC-2591 som är den officiella beteckningen.

Standarden har redan från start stöd av ett 70-tal företag.

CFX är fri att använda men det kostar en slant att köpa dokumentationen från IPC. Kodexempel finns att hämta på Github.

Den nya standarden blir ett komplement till Hermes som spikades för två år sedan (länk). Hermes är en standard för den grundläggande kommunikationen i ytmonteringslinorna men kan också utbyta data med CFX.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)