JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avnet lyfter fram asicarna

Få vet nog att komponentdistributören Avnet också designar asicar. Hittills har de flesta kunderna funnits i Israel där verksamheten bedrivs men företaget vill nu att fler ska upptäcka möjligheterna.

Rötterna för det som idag är Avnet Asic Solutions går tillbaka till 1986 när dåvarande VLSI Technology startade ett kontor för halvledardesign i Israel. År 2001 förvärvade Avnet verksamheten. Sedan starten har företaget hunnit med att designa cirka 350 kretsar. På kundlistan finns bland annat självkörningsbolaget Mobileye.

Idag har Avnet Asic Solutions ungefär 40 asicutvecklare i Israel. Dessutom finns ett ekosystem med andra bolag som används för att kapa toppar eller för att komplettera de egna kunskaperna.

Huvuddelen av projekten är blandsignalkretsar men gruppen klarar lite av varje.

– Vi är en av få som har tillgång till Samsungs 7 nm-process, säger Yulia Milshtein.

Men företaget nyttjar de flesta foundryna inklusive TSMC, Global Foundry, Socionext, ST Microelectronics och X-FAB. Dessutom har företaget relationer med alla stora IP-leverantörer.

Motivet till att göra en egen asic behöver inte nödvändigtvis vara kopplat till utveckling av en ny produkt. En asic kan också vara ett vettigt alternativ i äldre produkter som man vill fortsätta tillverka eller behöver reservdelar till men där exempelvis processorn eller en FPGA inte längre går att köpa.

– Man kanske inte vill certifiera om produkten. Då kan vi snabbt räkna ut om det lönar sig att ta fram en asic, säger Yulia Milshtein.

Tilläggas kan att det går att ersätta även komponenter som matas med 5 V med en benkompatibel asic. Idag är det svårt att hitta ersättare till dessa.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)