JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Får man tro Ericssons vd Börje Ekholm finns det bara nio kommersiella 5G-nät i drift idag. Trots detta har sydkoreanska SK Telekom dragit igång ett projekt för att staka ut vägen till 6G tillsammans med Ericsson, Nokia och Samsung.

Det har inte gått mer än tre månader sedan SK Telekom som en av de första operatörerna kunde inviga ett kommersiellt 5G-nät. Enligt företaget har det blivit en framgång.

SK Telekom vill nu blicka framåt hela vägen till 6G, vilket lär ligga ungefär tio år fram i tiden. På vägen dit ska 5G först utvecklas. Det handlar om saker som inte kom med i de första versionerna av 3GPP-standarden, Release 15, det vill säga funktioner som extrem tillgänglighet och garanterad fördröjning, saker som bland annat behövs i uppkopplade fabriker och för självkörande fordon.

Företagen ska också samarbeta om massiv mimo och kommunikation på 28 GHz-bandet.

När det gäller 6G, som ser ut att introduceras först i Release 18 eller 19, skriver SK Telekom i ett pressmeddelande att samarbetet handlar om att ta fram preliminära tekniska krav och fundera på nya användarfall.

MER LÄSNING: