JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39

Digitalisering som ger makt till konsumenten – så lyder temat när den sjätte upplagan av ISGAN Award drar igång. Syftet är att främja den globala utvecklingen av smarta elnät. Tävlingen är internationell och sista dagen för nominering är den 15 november.

ISGAN är kort för International Smart Grid Action Network. Det är ett forum där Sverige samt ytterligare 24 länder och EU deltar i ett samarbete för att främja den globala utvecklingen av smarta elnät genom erfarenhetsutbyten.

Sedan 2014 delar ISGAN årligen ut ett Award of Excellence till något projekt i världen som står ut när det gäller innovation och integration. Varje år går tävlingen under nytt tema. I år är temat ”Digitalization Enabling Consumer Empowerment”, eller som Energimyndigheten skriver ”Digitalisering som möjliggör konsumentmakt”.

Det är en internationell tävling, med konkurrens från hela världen. I fjol låg fokus på smarta lokala elnät, så kallade microgrids, och ett koreanskt projekt kammande hem vinsten.

Året innan – 2018 – gick högsta vinsten till Uppland för projektet VäxEl. Då var temat Smart grids for flexibility, vilket passade det svenska projektet som hand i handske.

I korta drag gick VäxEl ut på att visa att många olika aktörer på ett effektivt sätt kan samarbeta och på så sätt bland annat skapa flexibilitet i ett lokalt elnät. I projektet ingick bland annat cirka 500 datastyrda och självlärande värmepumpar – utvecklade av företaget Ngenic. Värmepumparna användes av Upplands Energis kunder och med hjälp av data som ute- och innetemperatur och väderprognoser styrdes värmen i deras hus. I projektet ingick även batterilager från Ferroamp samt solceller och laddboxar från Chargestorm för att balansera den lokala elanvändningen.

Nu är det dags att anmäla sig till den kommande tävlingen – Award of Excellence 2020. Nomineringsperioden stänger den 15 november i år, vinnaren får besked i februari nästa år och priset delas ut på en ceremoni i Chile i maj 2020.

Här kan du läsa mer (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)