JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det svenska uppstartsföretaget SaltX har utvecklat ett sätt att lagra termisk energi i salt. Metoden påstås passa för storskalig energilagring genom att den är effektiv både vad gäller lagringskapacitet och kostnader. En pilotinstallation hos Vattenfall i Berlin bekräftar påståendet.

SaltX Technology kallar sig för ett energilagringsbolag med teknik för storskalig lagring. Företaget har utvecklat ett speciellt salt täckt med mycket små partiklar, kallat NCS (nanocoatade salt), som bland annat gör att saltet behåller sin kristallina form. Likaså försvinner dess korrosiva egenskap.

I våras drog SaltX igång ett pilotprojektet med Vattenfall i Berlin. Inom projektet lagrar företaget överskottsel från vindkraft i form av termisk energi, som sedan kan användas som fjärrvärme.

Målet med Vattenfall-projektet har varit att verifiera och demonstrera NCS-materialet i en större pilotanläggning om 10MWh. Företaget har velat visa att processen för laddning (dehydrering) och urladdning (hydrering) av den termokemiska energin i materialet fungerar och repeteras.

Pilotprojektet i Berlin visar nu, enligt SaltX, på en stabil och skalbar process. Det nådde en energieffektivitet (el till värme) på mellan 72 och 85 procent. Den teoretiska maxeffektiviteten är 92 procent.

– Jag är riktigt stolt över vad vi har lyckats åstadkomma på relativt kort tid i Berlin - resultaten visar på att vår teknologi och att vårt material har en lovande kommersiell potential. Nu ska vi se till att fortsatt optimera processen och att ytterligare bekräfta det kommersiella konceptet i så kallade pre-kommersiella anläggningar, säger Carl-Johan Linér, vd på SaltX, i ett pressmeddeland.

Nästa steg är att optimera processen för att öka verkningsgraden och fastställa en kommersiell design av energilagringskonceptet.

Tanken är att SaltX metod ska bli ett framtida komplement till exempelvis litium-jon-batterier. Medan batterier är bra för utjämning i näten under kortare perioder, kan den svenska metoden lagra energin under väldigt lång tid utan förluster. Dessutom kan det laddas flera tusen gånger.

Den framtida kunden är ett företag som använder förnybar energi och vill sänka kostnaden genom att lagra energi. Ofta handlar det om energibolag, men det kan också vara andra företag som använder mindre nät – micro-grids – baserade på förnybar energi. Som exempel nämns storföretag som Apple, Google och Volvo, som börjat gå över till helt fossilfri verksamhet och tillverkning. Då behövs storskalig energilagring, men litiumjonbatterier blir för dyra.

SaltX Technology grundades år 2001 under namnet ClimateWell. År 2016 bytte företaget namn i samband med en börsintroduktion. Det är listat på Nasdaq First North Premier.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)