JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai Motors skapar tillsammans med irländska Aptiv ett bolag som ska utveckla en plattform för förarlösa fordon. Aptiv är Hyundais tredje partner. Liknande projekt pågår med ryska Yandex och amerikanska Aurora.

Aptiv och Hyundai vill kunna erbjuda självkörning på SAE-nivå 4 och 5 vilket betyder att någon förare i princip inte ens behöver finnas i bilen. Plattformen ska sättas på marknaden år 2022.

De två ska äga hälften var av bolaget och investerar sammanlagt fyra miljarder dollar. De delar styrelseplatserna mellan sig och ordförande blir Aptis vd Karl Iagnemma. Huvudkontoret blir i Boston, USA. 

Nästa år kommer testbilar att börja rulla på vägarna. Testverksamhet kommer att bedrivas hos Hyundai i Sydkorea. De två lyfter fram Sydkoreas goda 5G-infrastruktur som ett argument för att placera verksamheten där.

Självkörning är redan en av Aptivs produktområden. Företaget äger teknik och patent inom området och sammanlagt drygt 100 fordon med Aptiv-lösningar inom självkörning, rullar redan på vägarna jorden runt.

Det är exempelvis Aptiv som levererar tekniken till apptaxibolaget Lyfts testflotta i Las Vegas. Den flottan har till dags dato genomfört drygt 70 000 betalda körningar, enligt Aptiv.

Hyundai  bedriver ett liknande projekt med självkörningsbolaget Aurora sedan januari 2018. Hyundai investerade i somras nya pengar i Aurora och hävdar att deras projekt kommer att fortsätta även nu. När  Auroraprojektet presenterades utlovades resultat till år 2021. 

Även med ryska Yandex utvecklar Hyundai självkörningsteknik, det blev offentligt i mars i år.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)