JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Cyber range är plats för utbildning, test och verifiering där organisationer och företag kan stresstesta sina system utan att riskera den löpande verksamheten. Testbädden i Kista har skapats av forskningsinstitutet Rise.

– Vi vill göra det enkelt att jobba med de här frågorna som ofta upplevs som svåra. Istället för att bara fokusera på problemen borde vi se cybersäkerhet som möjliggörare för innovation och utveckling, säger Shahid Raza på Rise.

I cyber range går det att bygga en virtuell miljö som är helt kontrollerad, och erbjuda verktyg för att skapa stabila och säkra IT-system. Här kan företag och organisationer testa nya delar i ett system för att se om man byggt det på rätt sätt och identifiera eventuella svagheter.

Syftet är förstås att testa de tekniska systemen, men lika viktigt är att säkra att rutiner och organisation fungerar optimalt. Utbildning är en del av erbjudandet.

Rise team för cybersäkerhet består nu av en kärngrupp på omkring 20 personer, men den förväntas växa eftersom behovet av cybersäkerhetstjänster ökar kraftigt. Till det kommer ett antal andra experter på cybersäkerhet inom olika verksamhetsområden, exempelvis transport. Kombinationen av teknikexperter och experter på specifika områden ger stora möjligheter.

Inledningsvis drivs Rise cyber range som ett treårigt projekt finansierat av Vinnova, Rise och ICT Sweden.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)