JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nytt rekord i insamlat e-skrot – det ska Norden sätta på måndag. Företag i den nordiska producentansvarsbranschen samordnar kampanjen, som äger rum på internationella  E-Waste-dagen. Allmänheten måste hjälpa till.

Gå genast igenom lådor och skåp i jakt på oanvänd elektronik! På måndag lämnar du den till återvinningen och Norden sätter rekord med sin största insamling av elektronikavfall någonsin. 

Elektronikkedjan Elgiganten kommeer att hjälpa till att få det att hända, liksom norska producentansvarskonsulten Norsirk och två återvinningssamordnare:  Batteriåtervinningen och European Recycling Platform.

Insamlingsorganisationen Recipo är initiativtagare till att samordna E-Waste-dagen över Norden. 

Uppmaningen till privatpersoner är samla ihop oanvända apparater och batterier och återlämna dem till återvinningscentraler eller där de köptes.

Josef Tapper

– Människor tror att de gör miljön en tjänst genom att spara sin gamla elektronik. Tyvärr fungerar det tvärt om, säger Josef Tapper, vd för Recipo.

– Det här är någonting vi som bransch behöver hantera gemensamt, vi kommer inte få till en förändring om inte alla deltar. Det är därför vi startade det här projektet och det är därför alla våra konkurrenter valt att delta. Vi tar det här ansvaret tillsammans.

Jämfört med andra återvinningskategorier är elskrot enligt Recipo det som gör störst skillnad att återvinna, med en god marginal till de närmast efterföljande kategorierna textil och bildäck. 

För att producera en ny surfplatta, mobiltelefon, dator eller annan elektronik krävs en rad råvaror. På senare tid har ämnen som kisel, kobolt, kadmium och aluminium blivit allt svårare att få tag på genom gruvbrytning.

Framtagande av så kallat jungfruligt material har en stor belastning på miljön, såväl lokalt som globalt. Detta då vissa metaller bryts i dagbrott vilket påverkar närmiljön negativt, men också för att själva gruvdriften är en mycket energiintensiv process.

Niclas Eriksson

– För oss som återförsäljare inom hemelektronik och vitvaror är det självklart att delta i den här kampanjen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att bidra till att vi tillsammans slår nordiskt rekord i insamling av elskrot, säger Niclas Eriksson, vd för Elgiganten.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)