JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28

I mer än tio år har Vattenfall tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam drivit det havsbaserade projektet Taggen i Hanöbukten utanför Sölvesborg. Nu säger Försvarsmakten nej till projektet, som därmed avbryts.

– Det är givetvis beklagligt att vi nu tvingas lägga ned ett stort projekt för förnybar energi som vi tillsammans med Wallenstam har utvecklat i över 10 år, säger Mattias Sjöberg, styrelseordförande i Taggen Vindpark, i ett pressmeddelande.

Taggen

Vindkraftsprojekt Taggen skulle ursprungligen ligga i både Sölvesborg och Kristianstads kommun. Den planerade effekten var 300 MW, vilket motsvarar förnybar el till drygt 200 000 hushåll, fördelat på 83 turbiner med en maxhöjd på 170 meter.

Den nya ansökan gällde samma effekt och produktion, men med som mest 40 turbiner med maxhöjd 220 meter enbart i Sölvesborg kommun.

Taggen Vindpark är det drivande bolaget, gemensamt ägt av Vattenfall och Wallenstam.

År 2012 gav Mark och Miljödomstolen tillstånd till att bygga Taggen. Den snabba teknikutvecklingen har gjort att Taggen Vindpark vill göra några ändringar i tillståndet: bygga högre, men färre vindkraftverk.

När den nya tillståndsansökan gick på remiss sade Försvarsmakten blankt nej – både till ändringen och hela projektet. Skjutfältet Ravlunda som ligger cirka 25 km inåt land från det tilltänkta vindkraftsområdet anges som anledning.

Resultatet är att Vattenfall och Wallenstam beslutat att avbryta vidare utveckling av det havsbaserade projektet Taggen.

– Nu får vi fokusera på att ta lärdomarna från Taggen vidare in i nästa havsbaserade projekt, konstaterar Mattias Sjöberg.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)