JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 18 september 2020 VECKA 38

Fyra entreprenörsdrivna bolag har passerat nålsögat i SvD:s och Carnegies entreprenörstävling. Ett av dessa är Göteborgsbaserade Uniquesec som utvecklar ett testsystem för radarsystem i fordon.

Det är sjätte gången som Svenska Dagbladet tillsammans med Carnegie arrangerar Framtiden Entreprenör. Utifrån drygt 80 ansökningar har tio bidrag valts ut att pitcha sitt företag. Entreprenörerna får 30 sekunder på sig att övertyga juryn om att just de förtjänar en finalplats.

En som lyckats är Kasra Haghighi som grundat Uniquesec. Företaget har utvecklat ett testsystem för fordonsradar. Istället för att köra runt med en bilradar för att se hur den uppför sig i trafiken går det snabbare och blir billigare att testa radarn med inspelade eller simulerade signaler. Dessutom kan man stressa systemet med situationer som skulle vara livsfarliga i verklig körning.

Lösning bygger på att man ger algoritmerna som klassificerar ekona kunskap om rörelsemönstret för olika objekt. För att få underlag till algoritmutvecklingen har man därför spelat in radarekon från objekt under kontrollerade former.

– Det är en bra idé som sparar pengar och tid för biltillverkarna, säger Björn Jansson som är vd på Carnegie och ingår i juryn.

Uniquesec har redan ett japanskt bilföretag som kund och är ett av fyra företag som juryn skickat direkt till finalen. Det femte bolaget röstar SvD:s läsare fram.

Finalen äger rum i Stockholm den 21 november. Vinnaren får förutom äran också ett rådgivningspaket från Carnegie.

Här kan du läsa mer om kandidaterna och rösta (länk)

Läs en längre artikel om Uniquesec (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)