JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ett styrsystem som balanserar en cykel enbart genom att styraxeln aktiveras – det har Tom Andersson och Niklas Persson på Mälardalens Högskola utvecklat. Igår fick de ta emot ABB:s Robotikstipendium för sitt arbete.

Igår delade ABB ut sitt Robotikstipendium för femte gången. Det ges till ett exjobb eller en idé som har koppling till robotikområdet och delas ut till minne av Björn Weichbrodt. Han startade ABB:s robotsatsning i början av 1970-talet, och har döpts till ”elektriska robotens fader”.

Tom Andersson och Niklas Persson har utvecklat den autonoma cykeln Auto Bike. Den kan svänga, ändra hastighet och bete sig mer som en vanlig cykel vilket gör testerna mer verklighetstrogna. Den klarar olika terränger, som asfalt, gräs, och löparbana och kan göra snäva svängar. Den kan hålla hastigheter mellan 8 km/h och 15 km/h.

Nu får de två studenterna ta emot årets Robotikstipendium för sin uppsats ”Development of a robust cascade controller for a riderless bicycle”. I sitt arbete validerar de sensorer och kringliggande system, och med det skapas ett tillförlitligt styrsystem som balanserar cykeln genom att endast styraxeln aktiveras.

– Stort grattis till Tom och Niklas! Uppsatsen är mycket välskriven och starkt vilande på vetenskaplig grund. Resultatet från deras experiment har betydelse för teknikutvecklingen rent generellt, och i synnerhet för ABB Robotics inom sensorintegration och reglerteknik. Studenternas arbete har redan lett till publikationer och flera planeras, vilket lovar gott för framtiden,säger Paul Pettersson, rektor vid MDH, i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut av ABB:s enhet Robotics tillsammans med MDH. Det är på 25 000 kronor och inrättat för studenter från MDH.Tom Andersson och Niklas Persson studerar vid akademin Innovation, design och teknik på högskolan.

Deras självkörande cykel är dessutom en av två kandidater till studentklassen av årets inbyggnadspris Embedded Award, som delas ut i samband med mässan Embedded Conference Scandinavia den 5–6 november.

MER LÄSNING: