JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säkrare hjälm med solceller

De två svenska företagen – hjälmspecialisten POC och solcellstillverkaren Exeger – slår ihop sina påsar för att göra säkrare hjälmar. Tillsammans ska de ta fram solcellsdrivna och smarta hjälmar.

POC har gjort sig känt för att utveckla avancerade hjälmar för cyklister och skidåkare – allt för att förhindra och minimera konsekvenser av olyckor. Bland annat har företaget deltagit i ett Rise-projekt med syfte att ta fram en cykelhjälm med bakåtseende radar som upptäcker och med blinkande lysdioder varnar bilar som ligger cirka 60 meter bakom cyklisten.

Exeger utvecklar å sin sida solceller i en tryckprocess. Det är så kallade Grätzelsolceller – även kallade färgsensibiliserade solceller eller Dye Sensitised Solar Cells (DSC). De tryckta solcellerna är mycket tunnare och mer flexibla än solceller i kisel.

Nu ska de två gemensamt utveckla solcellsdrivna och smarta hjälmar.

I ett pressmeddelande kommenterar Jonas Sjögren, vd på POC, samarbetet och det egna företagets koncept kallat ”Whole helmet”.

– Genom att integrera digitala lösningar kan vi skydda en användare före, under och efter en olycka. Exegers unika material öppnar för nya möjligheter, att skapa hjälmar med oändlig energitillgång är nyckeln till idéer och innovationer som vi har, och som har potential att revolutionera säkerheten.

På cykelmässan Rouleur Classic – med start idag i London – presenterar de två företagen sin teknik, samt hur de kommer att utveckla, konstruera och tillverka en solcellsdriven hjälm.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)