JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljust för modulerad ljuslänk

Brittiska Pure LiFi tar in 18 miljoner dollar för att kommersialisera LiFi – kort för Light Fidelity. Investeringsbolaget Temasek, med huvudkontor i Singapore, och the Scottish Investment Bank är huvudfinansiärer.

LiFi handlar om att skapa tvåvägskommunikation genom att modulera synligt ljus, men också infrarött och i framtiden kanske ultraviolett ljus. I sin enklaste version blir din ljuskälla i taket din router.

På sikt anses tekniken kunna leverera datatakter på flera hundra gigabit per sekund, och därmed bli ett viktigt komplement till dagens wifi.

Brittiska Pure LiFi är det företag som kommit längst med sin produktportfölj inom LiFi. Professor Harald Haas, som formade LiFi-konceptet i början på 2000-talet, är en av företagets grundare.

Nu tar Pure LiFi in 18 miljoner dollar i en finansieringsrunda. Pengarna ska användas för att utveckla lösningar som passar mobila enheter och belysningsindustrin.

– Tillverkare av dessa letar efter nya sätt att förse dem med snabbare, mer pålitlig och säker anslutning. LiFi är det naturliga nästa steget i utvecklingen av global trådlös kommunikation och Pure LiFi leder vägen för att tillhandahålla denna teknik till marknaden, säger Alistair Banham, vd på Pure LiFi, i ett pressmeddelande.

Förespråkarna pekar på flera fördelar med LiFi. En är att spektrumet för synligt och ir-ljus har 2 600 gånger mer utrymme än rf-spektrumet. Och om 20 år spekuleras det i att vi har behov av 6 THz-bandbredd, medan rf endast sägs kunna ge 0,3 THz.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)