JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

30 procent av EMS-företagen kommer att vara borta om tio år. Det blir ingen recession i närtid. Handelskriget mellan USA och Kina är bra för Europa. Det var tre spådomar som Dieter Weiss på tyska In4ma, levererade under Productronicamässan i München.

– Kunderna vill ha mer än kort. För små företag som omsätter under 10 miljoner euro är det ett problem eftersom det i många fall inte finns pengar för att bredda verksamheten.

Dieter Weiss prognos är att 30 procent av de europeiska EMS-företagen kommer att vara borta om tio år.

Hans tes styrks av statistik från Tyskland som visar att de stora EMS-företagen, med över 50 miljoner euro i omsättning, växt med 40 procent de senaste fem åren medan de små bara nådde 20 procents tillväxt.

Tilläggas kan att Tyskland som land växte lika mycket som snittet för hela Europa.

– Ytterligare en fördel för de stora EMS:arna är att de har fabriker runt om i världen, något som kunderna allt oftare efterfrågar.

Och så ökar hela tiden prispressen på ren korttillverkning vilket till en del kan förklara att knappt var femte EMS-fabrik går med förlust. Siffran är ungefär konstant år från år.

– Det är för många som slåss om kunderna.

Resultatet kommer att bli utslagning och konsolidering.

– Det är mycket som händer, många som pratar, men än syns inte så mycket, säger Dieter Weiss.

Handelskriget mellan USA och Kina har lett till att många företag omprövat sina strategier för var de tillverkar. Länder som Taiwan, Vietnam, Malaysia och Filippinerna har blivit intressanta alternativ till Kina men även Östeuropa får sin beskärda del.

– Östeuropa kan konkurrera med Asien vad gäller lönekostnad.

Förflyttningen bevisas inte minst av att Wistron, Foxconn och Flex fabriker i länder som Slovakien, Ungern och Rumänien växer mycket kraftigt.

– Internationella företag vill flytta produktionen närmare utvecklingen och närmare marknaden. De vill eliminera allt som skapar osäkerhet.

Sen var det frågan om recessionen. Det handlar om allt från sjunkade inköpschefsindex till vikande halvledarförsäljning.

– Det är fake news, det har inget med EMS-industrin att göra.

Flytten från Asien i kombination med att exempelvis fordonsindustrin, som spås gå ned kraftigt, utgör en liten del av den totala elektronikproduktionen, gör att den europeiska EMS-marknaden kommer att växa med cirka fem procent per år de kommande fem åren.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)