JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Två svenska företag – Acconeer och Imagimob – har utvecklat hörlurar som kan styras med gester. Hörlurarna är det första resultatet sprunget ur ett långsiktigt samarbetsavtal, och de kommer att demonteras på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas i januari nästa år.

I maj inledde Lundaföretaget Acconeer och Stockholmsföretaget Imagimob ett långsiktigt samarbete. Tanken är att kombinera Acconeers radarkompetens med Imagimobs mjukvaruexpertis som ger artificiell intelligens långt ute i nätet, så kallad Edge AI.

I ett första steg har den kombinerade kompetensen mynnat ut i en plattform för rörelsestyrning i konsumentprodukter. Det första som kommer att visas upp är de nämnda hörlurarna, men företagen avslöjar att de gemensamt även jobbar på fler plattformar inom robotik och bilindustri.

Det är Lundföretagets radarkrets A111 som sitter i hörlurarna. Det är en CMOS-krets som upptar 29 kvadratmillimeter och ger koherenta radarpulser i 60 GHz. Den lilla storleken och låga energiförbrukningen gör den som klippt och skuren för uppgiften, menar företagen.

Med hjälp av Imagimobs mjukvara har hörlurarna lärts upp att känna igen fem handrörelser med hög noggrannhet och i det närmaste ingen fördröjning. När CES slår upp dörrarna den 7:e januari i Las Vegas kommer lurarna att finnas på plats och vara redo att demonstreras.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)