JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den amerikanska justitieministern William Barr sade igår att USA bör överväga att direkt eller indirekt skaffa sig kontroll över Nokia och/eller Ericsson. Investeringen behövs för att motverka Huaweis dominans på 5G och garantera de nordiska företagens fortlevnad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är ovanligt att den amerikanska staten köper privata bolag och än ovanligare att den går in i utländska men det skulle ta på tok för lång tid att bygga upp inhemsk kompetens på 5G som kan konkurrera med Huawei.

Även om det uppges pågå försök att få företag som Oracle, Cisco, Dell och Microsoft att dra igång utveckling tar det många år att få fram kommersiella produkter. Och att licensiera tekniken från Huawei, som företaget erbjudit sig att göra, finns inte på kartan.

Igår sade den amerikanska justitieministern William Barr att USA eller amerikanska intressen bör överväga att köpa in sig i Nokia och eller Ericsson (länk).

Det har tidigare talats om att stötta företagen genom att ge dem frikostiga krediter motsvarande de som Huawei anses få från den kinesiska staten.

Både Ericsson och Nokia har hittills duckat frågan. Särskilt Ericsson har hyggligt stor försäljning i Kina och andra asiatiska länder som skulle kunna hotas om företaget blir en del av den amerikanska intressesfären.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)