JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB lär med AI-startup

Covariant – startup i Silicon Valley – vann ABB:s globala tävling med syfte att hitta en partner för samutveckling av intelligenta robottekniker. Nu tros Covariants AI-mjukvara kunna bana väg för en helt autonom griplösning.

Förr året drog ABB igång en global tävling – där fick 20 startupföretag inom AI-teknik visa hur de hittar lösningar för 26 verkliga utmaningar inom plockning, packning och sortering.

Med tävlingen ville ABB förstå om AI är tillräckligt moget för att helt kunna frigöra robotar och automatisering. Samtidigt ville industrikoncernen hitta en partner med vilken den kan samutveckla en robust AI-lösning som stöttar autonom materialhantering och gör det möjligt för robotarna att hantera artiklar med oändligt många variationer.

Covariant vann tävlingen med sin AI-mjukvara Covariant Brain. Det är en universell AI som gör att robotar kan se, dra slutsatser och agera med omvärlden. Därmed kan de utföra arbetsuppgifter som är alltför komplexa och varierade för traditionellt programmerade robotar. Med mjukvaran kan robotarna engageras i förstärkningsinlärning: de får själva anpassa sig till nya arbetsuppgifter genom försök och misstag och därigenom konstant utöka antalet olika föremål de kan plocka.

I ett första steg har de två företagen samarbetat kring en logistiklösning. Det är en AI-lösning som just nu är under inlärning vid Active Ants expedieringscenter för e-handel. Active Ants är en leverantör av expedieringstjänster inom e-handel för webbaserade företag i Utrecht i Nederländerna.

Framåt menar ABB att Covariants AI-mjukvara gör det möjligt för industrikoncernen att lansera en helt autonom griplösning.

– Genom en kombination av artificiell intelligens och våra robotar öppnar vi upp för helt nya möjligheter och tillämpningar i en mängd olika industrier, säger Sami Atiya, chef Robotics & Discrete Automation på ABB, i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)