JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons dynamiska frekvensdelning prisad

Även om mobilmässan i Barcelona är inställd så utsågs vinnarna i GlomoAwards igår. Ericsson knep dubbla priser för tekniken att simultant köra 5G och 4G på samma frekvensband. Huawei tog bland annat hem priset för ledarskap i 5G medan Nokia inte fick ett enda pris.

GlomoAwards eller Globile Mobile Awards delades ut för 25:e gången i år i tre kategorier: infrastruktur, terminaler, och tillämpningar. Totalt fick undertecknad det till 34 priser varav Ericsson kammade hem två. Det handlar om kategorin teknikgenombrott av större företag samt teknikchefernas pris. Det som föll juryn på läppen var tekniken att köra 5G i ett frekvensband som idag används för 4G utan att det påverkar den befintliga trafiken.

Dynamic Spectrum Sharing, eller DSS, som tekniken döpts lanserades i september av Ericsson men är standardiserad av 3GPP. DSS gör det möjligt att snabbt köra igång 5G-tjänster trots att det i många länder saknas dedikerat spektrum för 5G.

Det räcker med att uppgradera mjukvaran i LTE-näten, plus att operatören såklart måste installera ny radioutrustning för 5G-trafiken.

I kategorin ”5G Leadership Award” ställdes bland annat Ericssons 5G-plattform mot Huaweis E2E5G och Ciscos Reimagined Mobile Network. Huawei tog hem priset.   

Det kinesiska företaget fick också ett pris tillsammans med BMW och China Unicom för en digitaliserad bilfabrik som är uppkopplad via 5G.

Vinnaren i kategorin bästa smartmobil har också svensk anknytning. Det blev OnePlus 7T Pro som brädade iPhone 11 Pro, Huawei P30 Pro och Galaxy Fold. En av grundarna av OnePlus är svensken Carl Pei.

Att Nokia halkat efter i 5G-racet framgår inte bara av kvartalsrapporterna, det finska företaget var bara nominerat i en kategori men fick inget pris.

Intressant att notera är också att Vodafone kammade hem ett pris för sina ansträngningar att öppna upp nätet för innovation och konkurrens genom att satsa införa OpenRAN i delar av nätet.

Målet med OpenRAN är standardisera fler gränssnitt i mobilnäten än vad som funnits historiskt för att öka konkurrensen och innovationstakten. Arbetet sker bland annat inom OpenRAN, Open Radio Access Network, som ligger under Facebookdrivna Telecom Infra Project.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)