JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klipp och klistra artificiell intelligens

EMBEDDED WORLD Klistra in dina data på onlinetjänsten. Efter något tiotal sekunder får du tillbaka källkod som du sedan klistrar in i ditt program. Den skapas av en så kallad genetisk algoritm.

Vid montern för startupföretag på mässan Embedded World hittar Elektroniktidningen det franska företaget My Data Models.

Har du datapunkter över det beteende som ditt intelligenta system ska uppvisa? Då kan du gå till mydatamodels.com, klistra in dina data och ange vilket värde det är som du vill prediktera. 

Att träna upp AI-prediktorn går på bara några sekunder. Prediktorn presenteras därefter i form av några få rader kod i språken C++, R eller Java.

Svårare än så är det inte att göra maskininlärning, i alla fall inte om du använder samma AI-modell som franska My Data Models. 

Kopiera koden och klistra in i din egen kod. Tada! – du är klar!  ”Tada” är också passande vad tjänsten heter. 

Formeln du får tillbaka är ett aritmetiskt uttryck komponerat av operationer som plus, minus, cosinus, avrundningar, kvadratrötter, med mera. Den är alltså inte ett artificiellt neuronnät, den typen av AI-modell som är mest omtalad.

Formeln utvecklas med hjälp en så kallad genetisk algoritm. Det betyder att den i begynnelsen startar med  ett antal slumpmässigt genererade formler. Därefter skapas nya generationer formler genom slumpmässig modifiering – mutering – av den formel som var minst dålig i förra generationen. 

Modellen fungerar på ”small data” snarare än ”big data”, påpekar My Data Models. 

Företaget grundades 2018 och webbplatsen med tjänsten har snurrat i ett år. Två forskare startade företaget. Men det är inte deras algoritm. De köpte den på exklusiv licens från en amerikansk forskare.

Mässbåset företräds av en doktor i marinbiologi, Jonathan Daeden. Han demonstrerar webbtjänsten, som  innehåller ytterligare verktyg för att arbeta med dina data och för att testa och trimma modellen.

Desssutom demonstrerar han en hårdvarimplementation. Den genetiska algoritmen är inte mer beräkningstung än att den kan utföras på en Raspberry Pi.

Utveckla den perfekta pizzan med en genetisk algoritm. En lekfull demo av My Data Models AI-modell.

I båset finns också en lättsam elektronisk demonstrator – en fiktiv pizzaugn med vridomkopplare och bildskärm där användaren varierar parametrar som temperatur och degtjocklek. Målet är att uppnå den perfekta pizzan.

En verklig tillämpning skulle kunna vara prediktivt underhåll.

Företaget stöds av franska acceleratorn Allianz och har fått en miljon euro i finansiering från investeraren Earlybird.

Med de pengarna i ryggen anställer My Data Models just nu kvalificerad personal i högt tempo. En av planerna är att utöka den egna maskininlärningsmodellen med fler AI-modeller.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)