JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teracoms IoT-nät snart 5G-redo

För ett år sedan köpte statliga Teracom operatören Net1 och fick därmed ett mobilnät i 450 MHz-bandet. Nu uppgraderas nätet av Ericsson för att kunna ta steget till 5G.

– Ett säkert och robust kommunikationsnät är centralt för ett digitaliserat samhälle. Genom Ericssons teknologi stärker vi vår förmåga att erbjuda pålitliga kommunikationslösningar till våra samhällsviktiga kunder, säger Teracoms vd och koncernchef Åsa Sundberg i ett pressmeddelande.

Efter Tercoms köp av Net1 den 14 mars 2019 har verksamheten bytt namn till Teracom Mobil. Företaget har en licens på 450 MHz-bandet vilket ger bättre yttäckning än de högre frekvenser som används för de mobilnät som har till huvuduppgift att betjäna tättbefolkade områden.

Teracoms mobiltjänster passar framförallt för system som övervakar och styr el- och vattendistribution men också för verksamheter inom skogsbruket liksom betalsystem och andra tjänster där de vanliga mobilnäten inte har täckning.

Nu ska nätet moderniseras av Ericsson. I första steget handlar det om LTE-produkter men utrustningen kan uppgraderas till 5G när det blir aktuellt. Byggstart blir under andra kvartalet.

Teracom är mest känt för att bolaget äger och driver marknätet för radio och TV i Sverige men har också annan verksamhet inom kommunikationsområdet. Bland annat hyr företaget ut platser i sina master och byggnader samt erbjuder kapacitet i sitt fibernät och via sina trådlösa länkar.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus