JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Om du är satt i karantän i Taiwan och beger dig för långt från ditt hem med mobilen i fickan letar polisen upp dig. Också i Hongkong, Singapore, Thailand och Vietnam används radiopositionering av olika slag för att övervaka människor satta i karantän.

Flera Asiatiska länder använder nu mobilnät och GPS för att håll uppsikt över människor som är satta i karantän. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Målet är att hindra människor från att springa runt och sprida infektionen, kommenterar Taiwans cybersäkerhetschef.

I Taiwan går larmet om den som är satt i karantän befinner sig för långt från sin bostad. Två gånger om dagen blir de uppringda för att styrka att de är kvar vid sina telefoner. Larmet går även om de stänger av sin mobil.

Den som inte följer en instruktion om karantän i Taiwan kan få böter på upp till 340 000 kronor. Polisen hittar dig på högst 15 minuter, lovar cybersäkerhetschefen.

Två personer hade fram till igår (kvällen den 22 mars) rapporterats avlidna i Taiwan i komplikationer efter infektion av Covid-19.

I Hongkong förses karantäniserade med positioneringsarmband. I Honkong har fyra Covid-19-patienter rapporterats avlidna.

I Singapore skickas ett sms med en länk som den som är i karantän måste klicka på för att intyga att den befinner sig hemma. Två har rapporterats avlidna i Singapore.

Alla som anländer via flyg till Thailand måste installera en app som loggar deras position. En person har avdlidit i Thailand.

Hanoi har utvecklat en app som idag används för smittspårning men som också kan komma att användas för att genomdriva karantän. Ingen har rapporteras avliden i Vietnam. Två personer befinner sig i kritiskt tillstånd.

Samtidigt utvecklas på flera håll mindre påträngande anonymiserade metoder för att ge återkoppling på smittspridning på en statistisk nivå, liknande de metoder som exempelvis Google använder för att upptäcka trafikstockning.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)