JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Trycket från USA kan få TSMC att bygga den kommande halvledarfabriken för 2 nm i USA. Samtidigt blir Kina en allt viktigare kund till det taiwanesiska företaget, skriver Nikkei Asian Review.

Den amerikanska administrationen har under de senaste åren trappat upp ansträngningarna att begränsa kinesiska företags tillgång till avancerad halvledarteknik. TSMC är ett av de förstag som hamnat i kläm.

Idag kommer runt 60 procent av företagets intäkter från amerikanska kunder medan de kinesiska står för cirka 20 procent. Huawei är TSMC:s näst största kund efter Apple och utgör på egen hand drygt 10 procent av omsättningen.

En pusselbit i spelet är att amerikanska företag levererar många av de maskiner som behövs för att utrusta en halvledarfabrik.

Enligt uppgifter till Nikkei utvärderar TSMC nu möjligheterna att bygga den kommande fabriken för 2 nm i USA. Företaget har sedan 1998 en åttatumsfabrik för 0,35 µm till 0,16 µm strax norr om Portland. Nikkeis källor pekar också ut västkusten som trolig plats eftersom det finns personal med lämplig kompetens där plus att många av kunderna håller till där.

Majoriteten av TSMC:s halvledarfabriker finns annars på tre platser i Taiwan. Under året ska produktionen på 5 nm dra igång och planeringen för 3 nm är långt kommen, den fabriken hamnar i södra Taiwan.

En sak som ligger USA i fatet är att TSMC kommit fram till att det blir dyrare att bygga fabriken där. Det finns inga siffror på hur stor skillnaden är, men Nikkei skriver att kostnaden skulle bli betydligt högre.

Tilläggas kan att TSMC också har en fabrik i Nanjing, Kina, som öppnade år 2018. Den tillverkar på 12 och 16 nm och anses vara den mesta avancerade i Kina.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus