JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Social isolering kommer inte att hindra Ana Magalhães från att doktorera i produktionsteknik, trots en opponent i Tyskland och en assisterande handledare i England. I morgon genomför Högskolan Väst sin första webbmötesdisputation.

Friktionsomrörningssvetsning görs genom att man gnuggar svetsskarven med en roterande rörelse. Arbetstyckena blir varma och flyter samman.

Idag görs svetsningen utefter en enkel rak fog. Svetsning i tre dimensioner ger komplex termisk spridning runt fogen vilket kan leda till böjning, svetsfel och dålig hållfasthet. Det krävs bättre reglering. Temperaturmätning är en nyckel.

Ana Magalhães har utvärderat en ny sorts temperaturmätning som utnyttjar en termoelektrisk effekt mellan verktyg och arbetsstycke. Hon konstaterar i avhandlingen att mätningen är industriellt användbar.

I morgon klockan nio startar en öppen direktsändning på plattformen Zoom. Doktoranden Ana Magalhães kommer att försvara sin doktorsavhandling med titeln ”Thermoelectric Measurements for Temperature Control of Robotic Friction Stir Welding"

Att du tagit dig fram till disputation innebär inte automatiskt att du blir doktor. Den här gången kunde dessutom åtgärderna kring coronaviruset ha satt en käpp i hjulet.

Istället blir nu Ana Magalhães först att försvara en avhandling i direktsändning via ett e-mötesverktyg.

– I dessa Coronatider måste vi hitta nya lösningar för att kunna driva vår verksamhet, konstaterar Anna-Karin Christiansson, disputationsordförande.

Opponenten och assisterande handledaren får inte resa in i Sverige. Dessutom behöver nu betygsnämndens ledamöter i olika delar av landet inte resa till Trollhättan.

Uppställningen testades igår. Som en extra bonus kan disputationen följas online av vem som helst. Här är en länk.

Anas forskning handlar om hur friktionsomrörningssvetsning med robot kan användas för att sammanfoga komponenter i aluminium med en komplex geometri. Det är något som tillverkare av bilar, tåg, flygplan med mera har stort intresse av.

MER LÄSNING:
 
LIVE IDAG:
Internationella rymdstationen
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)