JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

För ett år sedan avslöjade Veoneer att fordonssäkerhetsföretaget utvärderade om Zenuity – som ägs tillsammans med biltillverkaren Volvo – behövde byta fokus. Nu står det klart att mjukvaruföretaget delas upp i en del för avancerat förarstöd – som tas över av Veoneer – och en för självkörning – som hamnar hos Volvo.

Självkörande fordon har blivit ett allt avlägsnare mål medan intresset för förarstöd och så kallad kollaborativ körning växer. Veoneer uppskattar att 90 procent av den kommersiella marknaden fram till 2030 kommer att handla om just detta.

Genom att överlåta självkörningen till Volvo sparar Veoneer mellan 300 och 400 miljoner kronor per år plus att Volvo betalar ett engångsbelopp på 150 miljoner kronor vid uppdelningen.

Veoneer övertar cirka 200 av de 800 anställda liksom kontoren i Novi, Michigan och München, Tyskland. Volvo tar över kontoret i Göteborg och i Shanghai, Kina. Volvo kommer att sätta upp ett nytt självständigt bolag för verksamheten.

Dagens Zenuity omvandlas till ett passivt bolag som äger de immateriella rättigheter som Volvo och Veoneer stoppade in vid bildandet. Båda företagen kommer att fortsätta äga Zenuity och ha full tillgång till de immateriella rättigheterna för samtliga nivåer av avancerade förarassistanssystem och autonom körning.

Uppdelningen förväntas vara slutförd under årets tredje kvartal.

MER LÄSNING: