JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Såddpengar till strokelarm

Lundaföretaget Uman Sense och Region Skåne har fått två miljoner kronor för en klinisk prövning av Stroke Alarm, som är ett handledsband som kan upptäcka en stroke.

– Vi tror och hoppas att studien ska kunna visa att bärbara sensorer som Stroke Alarm har en naturlig plats i vården av patienter med risk för stroke. Stroke Alarm kommer att vara tillgänglig för sjukvården från och med senare i år, säger Cecilia Wassélius Belfrage i ett pressmeddelande.

Hon är vd och medgrundare av Uman Sense, uppstartsföretaget bakom Stroke Alarm.

Produkten består av två armband med sensorer som kommunicerar trådlöst med en mobiltelefon. Vidare finns en algoritm som kan identifiera om användaren drabbas av stroke, och via en larmkedja se till att användaren kan få snabb hjälp. Tekniken är patentansökt.

– Svensk strokebehandling ligger i framkant; vi jagar minuter i stroke-kedjan. Det som måste lösas är hur vi ska kunna få patienterna att söka vård i tid, säger Teresa Ullberg, som är huvudansvarig för studien i pressmeddelandet.

Studien, som enligt företaget är den första av sitt slag i världen, är ett samarbete mellan neurologkliniken på Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Lund och neurologen i Hässleholm under ledning av strokeläkaren och forskaren Teresa Ullberg.

Pengarna till studien kommer från Vinnova och Medtech4Health.


 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)