JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens största batteri blev ännu större

Utbyggnaden av Teslabatteriet i Hornsdale, Australien, är fullbordad enligt schema. Nu kan det leverera upp till 150 MW och lagra 193,5 MWh. 

Batteriet levererades ursprungligen av Tesla år 2017 till Neoen Australia, och hade i sina första fas en maxeffekt på 100 MW.  Nu har effekten ökats med 50 procent och kapaciteten med lika mycket.

50 procent är för övrigt också den ökning av total installerad kapacitet som amerikanska  leverantören Tesla hade planerat för 2020. Om corona tillåter, kommer den totala installerade kapaciteten i så fall att landa på 2,5 TWh.
 
Batteriet i Hornsdale fyller flera funktioner. För det första mellanlagrar batteriet elenergi från sol och vind – det finns en vindfarm på 315 MW alldeles i närheten. 

För det andra använder operatören batteriet för så kallad ”arbitrage” på den nationella elmarknaden. Det vill säga för att köpa el när den är billig och sälja när den är dyr. På den handeln har operatören tjänat 50 miljoner dollar under de två senaste åren.

För det tredje gör Hornsdalebatteriet operatörens nät stabilare. Under sitt första år sparade batteriet in 40 miljoner dollar i kostnader för detta. Stabiliteten består för det första i att batteriet gör det möjligt att snabbt svara på ökad efterfrågan. För det andra kan det med en ny uppgraderad funktion från Tesla fungera som en artificiell svängmassa eller ”syntetisk tröghet” som motsvarar den mekaniska trögheten hos turbiner, generatorer och motorer. Sådan svängmassa används för att motverka snabba frekvensförändringar.  

Introduktionen av Hornsdalebatteriet på marknaden för stabilisering i Sydaustralien har gjort så stor skillnad att reglerna för den marknaden håller på att omdefinieras just nu. Det kommer att bli tillåtet att utnyttja kapaciteten hos batterilager ännu mer. 

Hornsdale är byggt av batterier på upp till 232 kWh vardera av märket Powerpack. Tesla har sedan dess lanserat ett större batteri kallat Megapack på upp till 3 MWh.

Neoen är mycket nöjd med Hornsdalebatteriet och smider just nu betydligt större planer. Det vill bygga ett hybridkraftverk (sol, vind och batterier) i Goyder South på 1200 MW vind, 600 MW sol och inte mindre än 900 MW batteri – sex gånger kraftfullare än det egna nuvarande rekordbatteriet.

Tillsammans med partnern Mondo Power har Neoen också ansökt om att få bygga ett batterilager på 600 MW i Victoria. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)