JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Tesla vill sälja el i Storbritannien

Amerikanska batteri- och solcellsleverantören Tesla ansöker om att få bli elleverantör i Storbritannien. Där finns en växande marknad för batterilager. Eller vill han kanske bygga ett virtuellt kraftverk av hemmabatterier?

Tesla är mest känd för sina bilar och sin kaotiske vd Elon Musk, men bolaget är även leverantör av solceller och batterier till hushåll och företag. Bland annat har bolaget levererat världens största batteri på 150 MW till ett elbolag i Australien.

En av de funktioner Tesla erbjuder till sina batterilager heter Autobidder. Den köper och säljer el automatiskt.

Tesla har avböjt att svara på frågan om det tänker bygga batterier för elhandel i Storbritannien. Men enligt källor till brittiska The Telegraph är det exakt detta som är planen. 

Ansökan lämnades in i tisdags i förra veckan.

Den 20 april – streckad linje – hade Storbritannien negativa elpriser under en del av dagen. Källa: Upside Energy

Marknaden för elhandel i Storbritannien är just nu gynnsam, enligt energilagerbolaget Upside Energy. Sedan december i fjol har priserna ibland under dagen varit negativa. Detta har gällt under fem datum i år, varav fyra under coronanedstängningen. Då har det alltså gått att få betalt för att ladda sina batterier. 

För en batterilagerägare finns dessutom också pengar att tjäna på att hjälpa till att stabilisera elnätet.

Under 2019 ökade batterilagerkapaciteten i Storbritannien med 70 procent. Landets marknad för batterilager kommer att växa med 6 miljarder pund fram till år 2030. Allt enligt brittiska Upside Energy som själv säljer energilagring som tjänst.

Tesla vill inte kommentera avsikten med sin ansökan. Energilagerexperten Marek Kubik påpekar att Tesla inte behöver detta tillstånd för att handla med elarbitrage. Han ser en annan möjlighet – att Tesla vill bygga virtuella kraftverk av hemmasolceller.

 – Det är oklart varför Tesla tog det här steget. Men jag tror att konsensus branschen snarare är att det är kopplat till deras hemmabatterier – att han krattar marken för att de ska kunna aggregeras til ett virtuellt kraftverk.

En annan möjlighet, som The Telegraph föreslår, är att det är kopplat till ett avtal som Tesla nyligen tecknade med en brittisk eloperatör om särskilda elavtal för elbilsägare. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)