JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MDH-forskare letar uppgifter för fordonsbatterier

Ett elfordon utnyttjar idag bara en femtedel av kapaciteten hos sitt batteri. Så, om fem år kommer cirka 250 000 ton batterier från tåg, bilar och andra elfordon att ha nått sin livslängd menar forskare på Mälardalens högskola som nu undersöker hur resterande kapacitet kan utnyttjas.

Recreate är ett färskt treårigt projektet inom vilket forskare på Mälardalens högskola – MDH – ska titta på hur batterier i elfordon kan utnyttjas på alternativa sätt.

– Idag används ungefär 20 procent av batteriets fulla kapacitet och därefter går de inte längre att använda för att driva ett elfordon. Vi undersöker därför möjligheter för hur resterande 80 procent skulle kunna nyttjas av företag för att förlänga batteriets livslängd, säger Erik Dahlqvist, forskare i energiteknik vid MDH i ett pressmeddelande.

Hittills har forskningen kring hur batterier kan användas för ett andra liv som en del i en affärsmodell varit begränsad. Tanken är att batterier skulle kunna användas i mycket mindre krävande och stationära energilagringstillämpningar – till exempel som reservkraft och strömförsörjning till kommuner för att driva gatubelysning och att ladda eldrivna fordon på parkeringsplatser.

Forskningsprojektet Recreate är finansierat av KK-stiftelsen. Det drivs i samverkan med bland andra Volvo Construction Equipment, Bombardier Transportation, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

– Projektet är intressant för oss eftersom det kan minska miljöpåverkan ytterligare, och därmed tillföra extra värde till våra marknader, säger Ganesh Chandramouli på Bombardier Transportation i pressmeddelandet och adderar.

– För tillfället finns det många frågor relaterade till batteriets livslängd som vi tror att Recreate kan bidra med, inklusive teknikpotential och genomförbarhet såväl som den övergripande processen och ekosystemet för batteriet och dess användare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)