JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I söndags morse slog Tele2 på sitt 5G i Stockholm. Några timmar senare meddelade Tre att operatören lanserar 5G i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm i juni och idag ska Telia inviga sitt 5G-nät i Stockholm som blir publikt lagom till midsommar.

– Staten har dragit ut på den planerade auktionen av 5G-frekvenser i Sverige vilket är beklagligt då 5G-utbyggnaden är central för att driva på digitaliseringen av såväl offentlig som privat sektor. På Tele2 beslutade vi oss därför för att köpa till ytterligare frekvenser för att få 80 MHz unika frekvenser på C-bandet, vilket gör att vi kan lansera riktig 5G redan innan sommaren, säger företagets vd Anders Nilsson i ett pressmeddelande.

Först i november auktioneras 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden ut av PTS. 3,5 GHz-bandet omfattar totalt 320 MHz medan 2,3 GHz-bandet omfattar 80 MHz.

Tele2:s kunder med en 5G-mobil i from av Samsung S20, och ett ”Obegränsad-abonnemang”, kan använda 5G-nätet utan extra kostnad från och med igår om de är i Stockholm. Näten i Göteborg och Malmö slås på 24 juni. Nedladdningshastigheten ska bli upp till 1 Gbit/s enligt Tele2.

Konkurrenten Tre slår på sitt 5G-nät i juni. Det handlar om stadskärnorna i Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Västerås samt västra Stockholm inklusive Kungsholmen, Bromma och delar av Solna. Efter sommaren aktiveras 5G-nät i resten av Stockholms innerstad. Nätet fungerar med ett antal olika 5G-mobiler.

Telia ska enligt ett pressmeddelande ha sitt 5G-nät i Stockholm klart till midsommar. Utrustningen kommer från Ericsson.

Redan nu finns 15 basstationer på plats och under juni tillkommer ytterligare ett 60-tal. Lagom till midsommar kommer 5G-nätet täcka större delen av centrala Stockholm. Parallellt byggs det i ytterligare 12 städer inklusive Göteborg och Malmö med lansering senare i år.

Kunder med abonnemangen Telia Mobil (privatkunder) eller Telia Jobbmobil (företagskunder) samt en 5G-redo mobil från Telia, och som befinner sig i ett område där 5G finns tillgängligt kommer kunna koppla upp sig mot det nya nätet.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)