JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tyska konsulten Umlaut kommer att hjälpa norska Freyr att designa dess gigafabrik i Mo i Rana. Den norska gigafabriken konstrueras och byggs i stor utsträckning på entreprenad.

Det har gått ett drygt år sedan norska Freyr annonserade sina planer på att bygga en gigabatterifabrik med tillhörande vindkraftverk i Mo i Rana. Läget, läget och läget fällde avgörandet – Norge har liksom Sverige en i det närmaste helt koldioxidfri energimix, och dessutom billig.  Liksom den andra norska gigafabrikören Morrow pekar Freyr även på den norska petrokemiindustrin som en bra erfarenhetsgrund att stå på.

Nu har Freyr hittat någon som sitter på nästa pusselbit – hur bygger man egentligen en gigafabrik? 

Kompetensen hittades hos en tysk konsult – Umlaut. Konceptutveckling, planering och projekthantering för gigafabriken ligger nu i knäet på Umlaut. På en teknisk nivå omfattar avtalet produktionstekniktjänster, energioptimering, specifikationer av tillverkningsutrustning och till och med själva batterikemin – konstruktionen av litiumjonbattericeller.

Freyr presenterar Umlaut som en global batteriteknikspecialist baserad i billandet Tyskland med mycket erfarenhet i batteriteknik, särskilt inom fordon.

Att Freyr väntat med att börja spika teknik till nu ska inte nödvändigtvis uppfattas som senfärdigt. Det pågår en snabb teknikutveckling inom området som gör att det finns en poäng med att vänta med att sätta ner foten.

Sören Schrader

– Värde- och leverantörskedjorna för EV-batterier uppgraderas i det närmaste på en daglig basis, säger  Sören Schrader på Umlaut.

En av trenderna som han ser är att produktionen blir alltmer automatiserad.

Umlauts uppgifter är inte de enda som Freyr lägger ut på entreprenad. Avtal finns på plats för råmaterial, mineralteknik, kemi och utrustning,  Fryer har tecknat avtal om hanteringen av byggprojektet. 

Einar
Kilde

– Freys värdekedja från råmaterial till färdig produkt börjar ta form, kommenterar Freys operative chef Einar Kilde.

Utöver Umlaut har Freyr avtal med bland annat Norconsult, Rambøll och Metier. Under 2019 skrevs avtal med Siemens som ska fungera som systemintegrator och som ska leverera lösningar för digital optimering.

Dessutom har Freyr vetenskapliga samarbetspartners som Sintef och NTNU. 

Utöver den effekt som kommer att hämtas från det egna vindkraftverket som byggs nära batterifabriken, kommer energi – förnybar såklart – att levereras av Helgeland Kraft.

– Trots covid-19-krisen fortläper allt enligt plan och vårt fokus lyttas just nu över till konstruktionsfasen, säger Sören Schrader på Umlaut

Datum för byggstart är satt till nästa år. 

– Vi lever i spännande tider!

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus