JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags för en fransk batterifabrik

Södra Europa har ingen gigafabrik för battericeller ännu, konstaterar ett gäng franska entreprenörer, och grundar bolaget Verkor. De siktar på 50 GWh och hoppas kunna starta produktion år 2023.

Än så länge har bolaget inte ens bestämt var fabriken ska stå. 200 hektar behövs. 

År 2023 hoppas Verkor kunna leverera sina första battericeller. Första etappmålet är en årskapacitet på 16 GWh som sedan ska byggas ut till 50 GWh i takt med efterfrågan. 1,6 miljarder euro är säkrade för den första fasen. 

2000 direkta arbetstillfällen kommer att skapas, tror Verkor, och tusentals indirekta.

Vd heter Benoit Lemaignan som beskriver bolaget som bestående av ”entreprenörer inom industri, med stor ackumulerad erfarenhet inom området, särskilt inom battericelltillverkning”.

Tillverkningen ska i stor utsträckning bli fossilfri, enligt Verkor. Frankrikes elmix är övervägande kärnkraft, med en växande andel förnybart. Frågan är viktig eftersom de relevanta koldioxidutsläppen från elfordon sker vid batteritillverkningen.

Det närmaste decenniet kommer att se en stor ökad efterfrågan på batterier till framför allt elbilar. Verkor bedömer att Frankrike borde komma att behöva ytterligare 2–3 gigafabriker inom det tidsspannet.

I Norra Europa har svenska Northvolt kommit längst på vägen mot en gigafabrik. I Norge har först Freyr och senare Morrow stakat ut vägen mot gigafabriker. I Storbritannien heter uppstickaren Britishvolt.

I Mellaneuropa bygger bland annat VW och Tesla batterifabriker och dessutom ökar de etablerade asiatiska batterijättarna sin tillverkning. Men i södra Europa, med fransk bilindustri, finns det fortfarande en lucka som Verkor nu ska fylla.

Företaget ska producera battericeller både för fordon och energilagring.

Schneider Electric är partner för produktionsteknik. Groupe Idec är partner för mark och byggnation. EIT Innoenergy är investerare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)