JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nästa år ändras kraven på de anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter. Regeringen föreslår därför att forskningsinstitutet Rise får 15 miljoner kronor för att kunna ta steget.

Rise är sedan tidigare anmält organ enligt EU:s nuvarande regelverk (MDD) men de förändringar som unionen beslutat om kräver tids- och kostnadskrävande anpassningar.

Regeringen har därför kommit överens med samarbetspartierna Centern och Liberalerna om att ge Rise 15 miljoner kronor extra för arbetet. Pengarna är en minimal del av höständringsbudgeten där regeringen bland annat slår fast att Sverige ska vara en ledande nation inom life science.

Även för de medicintekniska företagen bedöms anpassningen till det nya regelverket bli en stor utmaning, särskilt eftersom bristen på anmälda organ idag är stor.

”Om utvärdering och certifiering av nya medicintekniska produkter som utvecklats i Sverige tar lång tid, på grund av brist på anmälda organ, finns risk för att svenska företag och forskare väljer att söka sig utomlands för utveckling av medicintekniska innovationer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)