JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Estniska superkondensatortillverkaren Skeleton Technologies laddar upp med ytterligare 41,3 miljoner euro från bland annat EIT InnoEnergy.

Skeleton tillverkar egenutvecklade och grafenbaserade superkondensatorer som används för snabb energilagring genom att exempelvis skörda energi från inbromsning i en bränslecellsdriven buss. 

Skeleton är Europas största tillverkare av kondensatorbaserade energilager. Tekniken höjer prestanda och sänker priset på energilager baserade på batterier och bränsleceller. En av Skeleton stora konkurrenter var amerikanska Maxwell som i fjol köptes av den amerikanska biltillverkare Tesla för 218 miljoner dollar.

En del av den nya investeringen kom från Skeletons tidigare finansiärer EIT InnoEnergy, FirstFloor Capital, MM Grupp och Harju Elekter. En ny investerare var Adyen NV.

Skeletons omsättning kommer att trefaldigas i år. Kunderna finns inom såväl väg- och spårtrafik som industri och elnät.  

Superkondensatorer är en sorts cacheminnen för energi. De laddas och urladdas under upp till några sekunder i stöten och klarar kanske en miljon cykler med nästan hundraprocentig verkningsgrad. De väger lite, innehåller inga gifter, klarar extrema temperaturer och är ofarliga även när de går sönder.

De konkurrerar inte med batterier.

Skeleton har patenterade kondensatorer byggda av krökt grafen (curved graphene) vilket ska ge dem fyra gånger högre energidensitet än konkurrenterna. 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)