JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Fujitsu har byggt om sin optimeringsmaskin Digital Annealer så att den kan ge sig i kast med ännu större optimeringsproblem. Maskinen löser kombinatoriska problem, som det klassiska handelsresandeproblemet.

Den nya maskinen har bevisat sig genom att optimera en tillverkningsprocess som omfattade 100 beställningar, 12 maskiner, 13 arbetare och 65 tidsluckor.

Produkten av antalet element är en dryg miljon och det heter därmed att problemstorleken är en megabit. Tidigare kunde maskinen lösa problemstorlekar upp till bara åtta kilobit.

Kombinatoriska optimeringsproblem förekommer inom så vitt skilda fält som logistik, tillverkning, katastrofprevention och medicinutveckling – det sistnämnda handlar om att bygga molekyler.

Ett logistiskt exempel är det klassiska handelsresandeproblemet – att hitta den kortaste resvägen genom ett antal städer.

Kombinatoriska problem växer så det knakar med problemstorleken. Digital Annealer har tidigare exempelvis kunnat optimera trafikflöden för i storleksordningen en stadskärna och medicinutveckling för i storleksordningen en liten molekyl. Ombyggnaden betyder att den nu kan spela med medelstora molekyler och addera förorter till stadskärnorna.

Har ditt företag schemaläggningsproblem eller processoptimeringsproblem – gärna dynamiska – kan det vara värt att kolla upp ifall Fujitsus Digital Annealer kan räkna ut ett effektivare upplägg. Digital Annealer löser inte problem som andra datorer inte kan lösa, men löser dem snabbare.

Digital Annealer är inspirerad av kvantdatorer men är bara en klassisk digital dator som utnyttjar samma mekanismer för att lösa samma sorts problem. Elektroniktidningen har rapporterat om Fujitsus Digital Annealer tidigare.

Den är en så kallad Ising-maskin som simulerar den tekniska processen härdning. Hitta en djupare beskrivning av mekanismen hos Fujitsu (länk).

Principen för den nya maskinen är att den gör optimering i två steg – först en grov optimering som arbetar med flera bitar i taget, och sedan en fintrimning med en bit i taget. Dessutom bryter den ner problemet i delproblem som kan bearbetas parallellt.

Fujitsu använder själv sin Isingmaskin för att lösa optimeringsproblem i sin datortillverkning. Utmaningen – som enligt Fujitsu delas av många industrier – är att Fujitsu vill kunna leverera skräddarsydda produkter.

Om alla köper identiska datorpaket går det att en gång för alla optimera en repetitiv process. Men när alla produkter är olika öppnas den frestande möjligheten att göra en kontinuerlig optimering genom att koordinera maskiner, raster, ordning mellan beställningar, och så vidare.

Fujitsu Laboratories utvecklar Digital Annealer tillsammans med Universitetet i Toronto. Den har varit en produkt sedan 2018.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus