JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teslas tyska fabrik kan växa till 250 GWh

Minst 100 GWh och på sikt kanske 250 GWh. Så mycket battericeller kan Teslas batterifabrik utanför Berlin komma att producera fullt utbyggd. 

Elon
Musk

– Jag tror att det kan bli den största battericellfabriken i världen. Den kommer att ha en årskapacitet på drygt 100 GWh. Kanske kommer den med tiden att passera 200–250 GWh – då är den definitivt störst, säger Teslas vd Elon Musk.

Gigafactory Berlin illustrerar den enorma tillväxt som pågår inom området batteriproduktion. Som jämförelse är  svenska Northvolts anläggning i Skellefteå planerad till 40 GWh. 

Är det teoretiskt möjligt att Northvolt expanderar bortom 40 GWh i Skellefteå?

Jesper
Wigarth

–  Det är teoretiskt möjligt, men kanske inte sannolikt på grund av tillgången till kompetensförsörjning, el, et cetera, säger Northvolts Jesper Wigarth.

I fjol fanns det i världen 66 så kallade megafabriker, det vill säga litiumjonbattericellsfabriker med kapaciteter på minst 5 GWh. Deras sammanlagda kapacitet var 455 GWh. När detta år är slut har de ökat till 88 med en kapacitet nära 650 GWh. 

Siffrorna kommer från analysbolaget Benchmark Mineral Intelligence (BMI). Utgående från de planer som var kända i somras kommer megafabrikernas totala kapacitet att vara 2,2 TWh år 2029, varav 356 GWh i Europa. Ytterligare megafabriker annonseras dock titt som tätt så siffran är redan inaktuell

Orsaken till tillväxten är att det runtom i världen investeras gigantiska pengar och resurser i att elektrifiera fordonsflottan för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Gigafactory Berlin har just börjat anställa. Utöver celler och batteripack ska den tillverka drivlinor och slutmontera fordon. Produktionen kommer att starta nästa sommar. Celldelen av anläggningen tros komma att tillverka den stora 4680-cell som Tesla presenterade i september, i en egen produktionslina kallad Roadrunner, som är snålare, tar mindre plats och går snabbare.

”Megafabriker” är ett begrepp som BMI använder. Elon Musk kallar dem mer logiskt för ”gigafabriker” eftersom deras kapacitet mäts i GWh. När Elon Musk talar om framtiden har han på sistone börjat använda begreppet ”terafabriker”.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)