JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger fordonselektroniken tre till fem gånger längre liv

Principen är enkel: sänk temperaturen i kretsarna så håller de längre. Fordonssäkerhetsföretaget Veoneer tar hjälp av Enköpingsbolaget APR Technologies och Chalmers Industriteknik för att utveckla en kompakt kyllösning som tål den tuffa fordonsmiljön.

Förarstöd och självkörning kräver mycket beräkningskraft vilket resulterar i värme som måste transporteras bort för att kretsarna inte ska bli för varma och därmed förkorta livslängden. Målet för projektdeltagarna är att sänka temperaturen på chipnivå under 65 °C och därigenom öka komponentens livslängd tre till fem gånger. Dagens lösningar utan kylning lever bara 3–5 år. Målet är att öka det till 10–15 år.

Vinnova har beviljat APR Technologies 2,46 miljoner kronor i stöd via FFI-programmet (Fordonstrategisk Forskning och Innovation). Företaget har ett koncept där man med hjälp av sina miniatyriserade pumpar och en dielektrisk vätska kan kyla elektronik direkt på chipnivå. Tekniken är mycket kompakt, storleksmässigt jämförbart med komponenten själv.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)