JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapar robot som dödar virus med ljus

En städrobot som tar död på virus, däribland covid-19, med hjälp av UVC-ljus är vad forskare vid Örebro universitet utvecklar just nu. Tanken är att skapa ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev, i ett pressmeddelande

UVC är ett osynligt ljus som dödar virus, bakterier liksom andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar. Det har forskarna André Potenza och Andrey Kiselev tagit fasta på när de nu tillsammans utvecklar en städrobot vid Centrum för tillämpade autonoma system (AASS) på Örebro universitet.

Det handlar om en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyras med hjälp av flera sensorer och kameror via dator eller mobiltelefon.

De flesta komponenter går att köpa i en teknikbutik, andra är specialgjorda i en 3D-skrivare med miljövänliga material.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger André Potenza i pressmeddelandet..

Städroboten som nu växer fram i Örebro är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras.

– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer – även människor – är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen.

Roboten tas fram genom AI.MEE-projektet sp00tn1k-clean som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)