JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Slovakien ska bygga en superdator på parallellprocessorn Prodigy från uppstickaren Tachyum. Den ska bli världens snabbaste AI-superdator.

Tachyum dök upp för ett par år sedan med anspråk på att ha tagit fram en ny sorts processorarkitektur som skulle ligga tio år före konkurrenterna. Företaget tog i från tårna i sin marknadsföring – år 2020, i år alltså, skulle de simulera en mänsklig hjärna i realtid med hjälp av sin processor. 

Det kommer inte att hända. Men en 64-kärnig variant av processorn ska finnas i provexemplar innan året är slut, tillverkad i TSMC-standardceller och SRAM i 7 nanometer FinFET med tolv metallager och en arbetsspänning på 0,825 volt.

Ett mer jordnära anspråk är att Prodigy ska ersätta de heterogena arkitekturer som dagens superdatorer utgör – nätverk av gpu:er och cpu:er – med  enda typ av processor som ska kunna anpassa sig till olika jobbprofiler. Detta ska kunna mer än dubblera nyttjandegraden.

Hög klockfrevens, korta ledningar, parallellism schemalagd i kompilatorn, egna flyttalsformat – det är några av greppen som Tachyum använder i Prodigy, som också ska finnas i en 128-kärnig version.

Sajten The Next Platform har pratat med Tachyum och har en  utförlig beskrivning av arkitekturen här (länk). 

Det är inte en slump att det är i Slovakien datorn ska byggas. Forskaren som grundade Tachyum, Radoslav Danilak, är född där, och är rådgivare åt regeringen i innovationsfrågor. Han har varit kretskonstruktör på Nvidia, Nischan, Gizmo Tech och Toshiba, och han grundade SandForce som blev uppköpt av LSI 2011.

Nu har han bildat ett konsortium vid namn I4DI (Innovations for Digital Infrastructure) som ska bygga en superdator som utöver klassiska högprestandaberäkningar ska optimeras för artificiell intelligens. 

Övriga medlemmar hittills – de ska bli fler – är IT-företaget PosAm och telekombolaget Towercom. Planen har regeringens välsignelse och stöd. Datorn ska bli grunden för ett nationellt superdatorcentrum. 

Radoslav Danilak påpekar att superdatormarknaden idag domineras av amerikanska bolag som Intel, AMD och Nvidia. Det är han inte ensam om att anmärka på. Nu när exaflopsvallen närmar sig försöker faktiskt alla de stora superdatormakterna utom USA – Japan, EU och Kina – passera den med egenutvecklade processorer.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus