JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa kan få ett litiumraffinaderi

Efter Teslas planer på eget litiumraffinaderi i Texas kan Tyskland få Europas första anläggning år 2023. Ett kanadensiskt bolag letar efter de 400 miljoner dollar i finansiering som krävs.

Det pågår en utveckling där en allt större del av produktionskedjan för elbilar samlas till en och samma plats. Som ett led i detta tar kanadensiska gruvbolaget Rock Tech in pengar för byggandet av ett tyskt raffinaderi för litium, som är den centrala ingrediensen i de litiumjonbatterier som lagrar energi i framtidens bilar.

Raffinaderiet ska konvertera litiumoxid i mineralet spodumen till kemikalier för batteriernas katoder.  Rock Tech ska skeppa in mineralet spodumen från sin egen brytning i Ontario, Kanada.

Ordföranden för Rock Tech heter Dirk Harbecke:

Dirk Harbecke

– Vi tror att det kommer att uppstå flaskhalsar. Hållbar litium och raffinering utanför Kina  är en bristvara.

Rock Tech har möjligen ha sneglat på amerikanska trendsättaren Tesla. Nyheten har fått liten spridning, men det blev känt i september att Tesla planerar ett eget litiumraffinaderi nära sin bilproduktion i Texas.

Kanske blir Tesla strategisk partner till Rock Techs anläggning i Tyskland? Tesla bygger elbilsproduktion i Berlin och det lutar åt att raffinaderiet hamnar i närheten, i någon av förbundsländerna Brandenburg eller Sachsen-Anhalt. 

Även tyska Volkswagen finns i närheten med elbilsproduktion i Zwickau. 

Finansiärerna Peter Thiel och Alan Howard investerar i anläggningen. Den förre upp till tio procent. Största posten på 20 procent innehas av tyske entreprenören Christian Angermayer. 

150 miljoner dollar ska komma från investerare och 150 miljoner ska lånas. Dessutom hoppas Rock Tech  på 100 miljoner i subventioner.

Det här bara ett av de nya raffinaderier som Rock Tech  planerar att uppföra i Europa och Nordamerika.

Bolaget har ett marknadsvärde på 64 miljoner dollar. 

Det finns litiumfyndigheter i Sverige men inga kända planer på brytning eller raffinering.*


FOTNOT: Texten är ändrad angående vad som finns i Europa. Det finns litiumbrytning i Portugal för andra tillämpningar. Det planeras både litiumgruva och raffinaderi i både i Prag och i Kokkola.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)