JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I en sista känga mot Huwaei tar utgående USA-presidenten Donald Trump tillbaka några av de undantag han redan beviljat för affärer med Huawei. Intel finns bland flera företag vars tillstånd dras tillbaka.

Uppgifterna har inte bekräftats av vare sig Intel eller USA men kommer från centralt placerade källor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Redan beviljade licenser dras tillbaka från fyra företag, bland dem japanska flashminnnestillverkaren Kioxia och amerikanska processorjätten Intel. Dessutom avslås dussintals nya ansökningar. Leverantörerna ifråga ska ha meddelats om besluten.

Vid ett avslag startar en period på 90 dagar för överklaganden innan beslutet träder i kraft.

Varor och teknik till ett värde av 120 miljarder dollar ligger dessutom just nu och väntar på exportbeslut från amerikanska myndigheter på grund av att reglerna är oklara.

Genom att stoppa åtkomsten till sin teknik bromsar USA Kinas utveckling eftersom tekniken som stoppas är världsledande och det inte finns alternativ som kan konkurrera. Embargona har fått Kina att öka sina investeringar i teknikoberoende. Men den processen spås komma att ta ett decennium. Kanske flera.

USA motiverar åtgärderna mot Huawei med att företagets telekomteknik skulle utgöra ett akut säkerhetshot. Huawei lider också under ett embargo motiverat av att Huawaei ska ha gjort affärer med USA-bojkottade länder som Iran.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)