JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sparade slantar på tv-reklam läggs på batteriforskning

Ett intressant drag värt att uppmärksamma görs av Skellefteå Kraft – företaget donerar
en kvarts miljon kronor till professor Kristina Edström och hennes världsledande forskarteam inom batteriteknik på Ångström i Uppsala. Pengarna kommer från återanvända reklamfilmer.

Skellefteå Kraft – som är en av Sveriges största kraftproducenter – har som mål att den egna energiproduktionen på sikt ska bli 100 procent förnybar.

– Batterier spelar och kommer att spela en stor roll - oavsett om det är batterier till fordon eller som lagring i vårt energisystem. Och från Skellefteå Kraft kan vi, med det nätverk vi bygger upp, bidra med såväl stor kompetens som den gröna energi som möjliggör en 100 procent förnybar lösning, säger Ann-Christine Schmidt, ansvarig för F&U på Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Genom att under de senaste åren återanvända gamla reklamfilmer i stället för att spela in nya har Skellefteå Kraft sparat pengar.

Nu har kraftbolaget beslutat att skänka 250 000 kronor av sparkapitalet till batteriforskningen vid Ångström Advanced Battery Centre på Uppsala universitet – som samlat Nordens största grupp inom batteriforskning.

– Vi jobbar på att ta fram nästa generations batterier. Vi tittar på olika lösningar när det gäller olika material och nya komponenter, men även säkerhetsfrågor, något som till exempel Northvolt tycker är väldigt viktigt, säger Kristina Edström som leder arbetet vid centret.

Donationen är ett välkommet tillskott i forskningsarbetet i labbet, men pengarna kommer även att användas för att stärka informationen kring batterier och om varför de är så viktiga.

– Vi får möjlighet att aktualisera forskningen och nå ut till flera olika delar av samhället, konstaterar Kristina Edström.

Skellefteå Kraft ser stöttningen av Ångström som ett sätt att säkra den kompetensutveckling som krävs för att bygga det förnybara energisystemet.

– Vi ser också att vårt samarbete med denna forskargrupp kan bidra till att utveckla en batterikompetens i Skellefteå till nytta för samhället i stort, säger Ann-Christine Schmidt i pressmeddelandet.

Värt att notera är att Skellefteå är staden där den svenska batteritillverkaren Northvolt planerar att börja tillverka redan i år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)