JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1,2 GW-batteri ska byggas i Australien

År 2017 tappade alla hakan när amerikanska Tesla erbjöd sig att leverera ett batteri med en effekt på 100 MW till Australien. Mycket ström har hunnit flyta under broarna sedan dess och nu planeras ett batteri med en effekt på hela 1200 MW, i storleksordningn som ett kärnkraftverk. 

Rekordbatteriet byggs återigen i Australien. Det är tre gånger större än det nuvarande toppbatteriet, som byggs i Kalifornien och ska bli på 400 MW.

Tesla levererade sitt megabatteri på 100 dagar till South Australia. Detta gigabatteri, i New South Wales, kommer däremot inte att vara på plats förrän år 2023. 

Ett batteri alstrar inte energi utan lagrar den bara. Så det är inget kraftverk. Ändå kan det ersätta kraftverk. Det är en tidsmaskin som kan flytta energi som skulle gått förlorad från den sekund när den alstrades till när den sekund då den behövs. 

Detta batteri ska hjälpa till att ersätta kol- och gaskraftverk i kol-regionen Hunter Valley med vind- och solkraftverk. Det kommer höja den praktiskt tillgängliga effekten på en förnybar energi.

Byggaren är en fond, CEP Energy.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)