JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I ett brev till kunderna som bland annat Nikkei Asia tagit del av framgår det att taiwanesiska TSMC ökar budgeten för forskning och utveckling liksom produktionskapacitet till 100 miljarder dollar de närmaste tre åren. En konsekvens blir högre komponentpriser under nästa år.

Nyheten torde vara välkommen, allt fler branscher påverkas av att TSMC liksom stora delar av halvledartillverkarna kört på full kapacitet det senaste året samtidigt som efterfrågan på allt från nya bilar till datorer ökat snabbare än någon kunnat förutspå.

Även om 100 miljarder är enormt mycket pengar låg årets budget redan på 28 miljarder dollar och företaget har dessutom avsatt 12 miljarder för en helt ny fabrik i USA.

Exakt hur mycket TSMC skruvat upp budgeten är oklart, men företaget ber kunderna om förståelse för att de prissänkningar som normalt kommer när en design har bra yield slopas under nästa år.

Företaget ska dessutom anställa tusentals personer, skriver Nikkei.

Det är inte bara TSMC som annonserar planer på ny kapacitet. För en vecka sedan överraskade Intel världen med nyheten att företaget ska investera 20 miljarder dollar i två nya halvledarfabriker i Arizona och dessutom starta foundryverksamhet.

Samsung, som är världens näst största foundry men bara en tredjedel av TSMC omsättningsmässigt, sade redan 2019 att företaget skulle lägga runt 10 miljarder dollar per år fram till 2030 på halvledarverksamheten.

Bild: TSMC

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)