JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

EU-kommissionären Thierry Breton sade igår att unionen är beredd att avsätta en substantiell summa pengar för att öka andelen halvledarkretsar som tillverkas i Europa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var efter ett möte på nederländska litografiföretaget ASML som fransmannen Thierry Breton sade att Europa behöver börja med att bygga ut kapaciteten för lite äldre processer för att år 2030 kunna nå målet att stå för 20 procent av världens halvledartillverkning och dessutom ha en fabrik med en 2 nm-process.

Det är ännu oklart hur stort stöd som EU kan skaka fram, men Breton nämnde enligt Reuters att 20 procent av den 800 miljarder stora Coronafonden är tänkt för digitalisering.

– Vi är inte i en position där vi dör för att få hit utländska halvledartillverkare, vi är i en position där vi vill erbjuda dem möjligheten att komma, för att investera på vår kontinent och för att säkra försörjningen.

Hittills har dock de stora halvledarbolagen varit avvaktande eller skeptiska. Det gäller TSMC, Samsung och Intel liksom ST Microelectronics och Infineon. Hur mycket det är ett förhandlingsspel eller verkligen handlar om sann skepticism återstår att se.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)