JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt ska bygga två fabriker i Europa

För att kunna möta ett produktionsmål på 150 GWh battericeller till år 2030, planerar Northvolt ytterligare minst två battericellfabriker i Europa och expanderar anläggningen i Skellefteå med 50 procent.

Northvolt meddelar att det säkrat finansiering  – 54 miljarder kronor –  för att fram till år 2030 kunna expandera till en total kapacitet på 150 GWh i Europa. Det lutar åt att en av två nya planerade fabriker kan komma att placera någonstans i Tyskland.

VW bygger en egen batterifabrik i Salzgitter – den är Northvolt numera frikopplad från efter ett initialt samarbete.

60 de 150 gigawattimmarna kommer att läggas i Skellefteå. Fram till i mars i år kommunicerade företaget att 40 GWh var ortens smärtgräns.

Northvolt har tillstånd att producera 60 GWh. Utökningen kommer inte att kräva mer mark. 

För Skellefteå har Northvolt öronmärkt 23 miljarder kronor. De kommer från fyra svenska pensionsfonder (AP1–4) och en kanadensisk (Omers), från kapitalmarknader och från existerande 20-talet små och stora investerare.

Produktionen i Skellefteå kommer att starta i år, meddelar Northvolt. Den kommer att använda den process som i mindre skala  redan varit i drift i Västerås sedan drygt ett år.

Northvolts beställningar är hittills värda 220 miljarder kronor. Stora ordrar finns från BMW, Scania, Volkswagen och Fluence. Den sistnämnda tillverkar energilager och ägs av Siemens och AES.

Alexander Hartman

– Vi hoppas att få se mer investeringar i hela värdekedjan under de kommande åren, säger Northvolts finanschef Alexander Hartman.

60 GWh räcker för att ge en miljon bilar varsitt 60 kWh-batteri.

BILDEN OVAN: Northvolts första cellfabrik byggs i Skellefteå

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)